Herinneringen…

Terug naar de Bondsdag van de Gereformeerde Gemeenten, het jaar 1987, in de RAI Amsterdam. Bijna 36 jaar geleden! Piet C. den Uil leverde een muzikale bijdrage met een samengesteld jongerenkoor. Een flinke groep jonge Ambachters, aangevuld met jongeren uit de regio zongen die zaterdag voor een flink gevulde RAI-hal. En…enthousiast als we waren: dat smaakte naar meer! Zo ontstond het jongerenkoor “Psallite Deo” (psalmzingt voor God). We oefenden in de kapel van het Ikazia ZH, 2x in de maand op zaterdagochtend.

Door de jaren heen zongen we steeds meer kleine delen uit Oratoria-muziek. Er kwam verlangen om meer klassieke werken uit te gaan voeren. En mede omdat jongeren steeds een jaartje ouder werden en toch op dit koor wilden blijven zingen, werd er een Oratorium vereniging opgericht: ROV Psallite Deo! Inmiddels schrijven we het jaar 1998. (25 jaar geleden). Er werd gezocht naar een nieuwe oefenlocatie. En dat werd de kerk in Heinenoord. Wat een pareltje van een locatie om hier deze muziek in te studeren.

Petra: “als 14 jarig meisje, had ik een oudere broer op de PABO de Driestar. Als gezin gingen we naar mijn broer luisteren in de St. Jan te Gouda, waar een klassiek kerstconcert door de studenten gezongen werd. Daar ontstond mijn liefde voor klassieke muziek. Mijn broer bezocht toen ook ‘de Lindenberg-avonden’ en hij nam mij mee naar de Dorpskerk in Ambacht. Daar zou Klaas Bolt spelen op het beroemde ‘Duyschot-orgel’ en er zou een jongerenkoor zingen dat ‘best-wel-goed’ scheen te zijn. Nou! Dat was het zeker!! Ik wilde direct die avond lid worden. Helaas moest je 16 zijn, waardoor ik nog 2 jaar moest wachten…Maar 3 maanden voor mijn 16de verjaardag kon ik niet langer wachten en ben ik gewoon naar de Kapel van het Ikazia gegaan om te proberen. En de aanhouder wint: ik mocht lid worden. Geweldig heerlijk om te zingen!”

Heleen: “ik was op die bondsdag als luisteraar en vond de koorzang heel mooi (mijn vriend zong mee). Later zijn we samen gaan zingen op het jongerenkoor en oefenden we in het Ikazia op zaterdagochtend. Mooie herinnering ook aan de ‘Klaas Bolt’ avond in de Ambachtse dorpskerk! Ook het 10 jarig jubileum concert in de Doelen met Chr. Symfonisch Ensemble ‘Sjosjanim’ o.l.v. Henk van Putten. Daar zongen we o.a. Gloria in D-Dur van Vivaldi. Geweldige beleving zo’n concertzaal!

Vele andere concerten mochten we beleven en dit jaar bestaat onze ROV 25 jaar! Steeds onder de bezielende leiding van fijne dirigenten. We hopen, met elkaar, nog vele jaren!