Zingen Anno Domini 2021

Anno Domini 2021 is onderweg. Vrijwel heel de wereld, dus ook ons land, blijft gebukt onder de ongekende crisis van Covid-19.

Onze repetities zijn weer begonnen, via ZOOM met gezoem. Met dichte mond een soort zoemende zoom-klank (of een zoomende zoem-klank) produceren.

Ondanks de beperkingen kunnen we zo oefenen. En het doet goed elkaar weer te zien, al is het op een scherm. En iets te kunnen doen met onze gezamenlijke hobby.

Enthousiast en inspirerend wordt er gedirigeerd om het repertoire voor 15 mei a.s. weer op te pakken. Geestelijke (kerk)muziek van klassieke componisten.

Zoals de schitterende 4 Coronation Anthems van G.F. Händel. Vanzelf ga ik dan mijmeren over een link tussen Coronation en Corona. Veel gedachten komen er dan bij me boven.

Het zou heel mooi uitkomen als onze uitvoering van de Coronation Anthems samen zou vallen met een troonswisseling in Engeland, dat zou ons concert super actueel maken!

Elke keer als ik van Rhoon langs de Oude Maas fiets of loop, zie ik de kerktoren van Heinenoord aan de overkant tussen de bomen en denk ik: Hoe lang nog ?

Die kerktoren werkt als een magneet en trekt me uit mijn evenwicht. Even de Oude Maas over zwemmen en ik ben er al!  Wat mis ik die kooravonden, het intensieve repeteren, de gezelligheid, het onderling meeleven en stimuleren.

Hoewel nog niet zoveel jaar lid van Psallite Deo, voelt dit als een stabiele factor in het leven van elke week. Muziek bepaalt een behoorlijk deel van mijn leven, en deze oratoriumvereniging is bij mij in korte tijd hecht geworteld.

Regelmatig fiets ik een rondje in de Hoeksche Waard. Soms neem ik een korte pauze bij de historische dorpskerk van Heinenoord. Om even uit te rusten en je gedachten te laten gaan. De kerktoren wijst hiervoor de weg: naar Boven!

Na ons laatste concert, in de Adriaen Janszkerk te Oud-IJsselmonde, kregen wij de Helleborus mee naar huis. Na de bloei in de winter een jaartje in rust. En nu weer in volle bloei. Beetje een beeld ook voor ons als koor. Na een jaar rust, of langer, op Gods tijd weer komen tot volle bloei.

Feestdagen in Corona-tijd. Het Heilsfeit van Kerst vieren zonder romantische mistflarden. Helder zicht op de geboorte van onze HEER en Heiland. Met het decor van Openbaring 12 en de belichting van Psalm 2.

De jaarwisseling die helaas niet zo rustig en stil was als gehoopt. Gelukkig veel muziek, zoals altijd bij ons thuis. In Nieuwjaarscantate BWV 190 laat J.S. Bach door de tenor en de bas een duet zingen met deze tekst:

Jesus soll mein Alles sein.

Jesus soll mein Anfang bleiben.

Jesus ist mein Freudenschein.

Jesu will ich mich verschreiben.

Jesus hilft mir durch Sein Blut.

Jesus macht mein Ende gut.

Zulke teksten indrinken tijdens het luisteren geeft me rust, overgave, vrede en vertrouwen. In Hem die zich nooit vergist, ook niet in deze tijd met Covid-19.

Zeker in een tijd als deze luister ik vaak naar muziek op Bijbelteksten. Zoals van Heinrich Schütz, de Psalmen van Sweelinck, de Boetepsalmen van o.a. Melchior Franck en Andrea Gabrieli. De Klaagliederen (Lamentations) die veel op muziek zijn gezet.

Voor mij van belang me te helpen bij een juiste houding in deze tijd van ramp. Waarbij ik zo graag Zijn Teken aan de hemel wil zien verschijnen en Zijn Geluid in de lucht te horen wil krijgen.

Maranatha, kom HEER Jezus, kom met haast, spoedig!